Wednesday, 7 March 2012

"Kek Coklat Moist"

Assalammualaikum...
Hai semua!!! Kali ini saya hendak berkongsi resipi cara membuat kek coklat kukus yang saya masak bersama adik-adik saya. Resepinya amatlah mudah dan senang terutamanya kepada yang tidak berapa pandai sangat memasak macam saya. Hehehehe...Resepi ini untuk membuat sebiji kek coklat lembap yang sedap.

Resepi Kek Coklat :
1 cawan serbuk coklat
1 cawan gula
1 cawan minyak masak ( boleh diganti dengan buttercup)
1 1/2 cawan tepung gandum
1 tin susu cair
1 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
1 1/2 sudu kecil serbuk penaik
2 biji telur
Hiasan Kek :
1 Bar coklat masakan
Coklat rice/apa-apa hiasan yang menarik untuk kek

Cara-cara Memasak:
  1. Sebelum kita membancuh bahan-bahan, didihkan air didalam alat kukusan.
  2. Sementara menunggu air mendidih, kita mulai adunan dengan ambil 2 biji telur dan dipukul sehingga kembang manakala coklat, gandum, gula, soda bikarbonat dan serbok penaik digaul sekali.
  3. Susu cair dan minyak masak dicampur ke dalam telur yang telah dipukul sehingga kembang.
  4. Campurkan adunan dalam langkah 2 ke dalam langkah 3.
  5. Kacau sehingga sebati.
  6. Sediakan loyang kek yang sudah disapu majerin dan masukkan adunan kek yang telah sebati tadi.
  7. Kukus sehingga masak kira-kira 45 minit (tempoh masa kek siap masak bergantung kepada saiz loyang kek dan saiz api yang digunakan tapi sebaiknya pantau pada masa 30 minit).*untuk hendak tahu samada kek sudah masak atau belum, boleh cucuk menggunakan lidi. Jika tiada apa yang melekat pada lidi tersebut, bermakna kek sudah masak*.
  8. Selepas masak cairkan bar coklat, sapu diatas dan disekeliling kek.
  9. Letakkan hiasan dan masukkan ke dalam peti sejuk untuk keraskan coklat hiasan.

No comments:

Post a Comment